Rabu, 2 Mac 2011

Resepi Tom Yam Kung




Bahan -bahan:

10 ekor udang besar
5 keping cendawan putih, belah 2
2 batang serai, potong kasar
2 helai daun limau purut
3 tangkai lada merah, potong kasar
1 batang daun ketumbar, potong kasar
1 batang daun ketumbar, ambil daunnya
1 biji limau nipis, ambil jusnya
2 sudu makan sos ikan
1 sudu makan paste tom yam 
Garam secukup rasa
500 ml air rebusan udang

Cara penyediaan :

1.Panaskan air rebusan udang bersama serai, daun limau purut, batang daun ketumbar, lada dan paste tomyam sampai mendidih.
2.Masukan udang, cendawan, sos ikan dan jus limau nipis. Tambahkan garam dan taburi dengan daun ketumbar.
3.Sajikan panas-panas

Tiada ulasan:

Catat Ulasan