Rabu, 2 Mac 2011

Resepi Rendang Udang


Bahan-bahan:

½ kg udang saiz besar
5 helai daun limau purut - dihiris halus
 
1 cawan santan pekat - dicampur dengan 1 cawan air
 
4 sudu makan kerisik
 
2 sudu makan serbuk cili
 
1 batang serai - diketuk
 
Minyak masak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Giling: 


4 biji bawang merah 
3 inci halia muda
 
2 inci lengkuas
 
2 batang serai
 
1 cm kunyit
 
6 biji cili padi (lebih jika suka pedas)
2 helai daun kunyit
 

Cara Penyediaan:

*Panaskan minyak dan tumis bahan giling hingga naik baunya. Masukkan serbuk cili dan tumis lagi hingga mesra. 
*Masukkan santan, serai serta kerisik. Biarkan hingga menggelegak. *Kacau sekali sekala untuk mengelakkan santan menjadi berketul-ketul.
*Setelah menggelegak seketika, masukkan udang. Biarkan hingga kuah pekat dan terbit minyak.
*Sedia untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan