Resepi Rendang Udang
Bahan-bahan:
½ kg udang saiz besar
5 helai daun limau purut - dihiris halus
1 cawan santan pekat - dicampur dengan 1 cawan air
4 sudu makan kerisik
2 sudu makan serbuk cili
1 batang serai - diketuk
Minyak masak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
Bahan Giling:
4 biji bawang merah
3 inci halia muda
2 inci lengkuas
2 batang serai
1 cm kunyit
6 biji cili padi (lebih jika suka pedas)
2 helai daun kunyit
Cara Penyediaan:
*Panaskan minyak dan tumis bahan giling hingga naik baunya. Masukkan serbuk cili dan tumis lagi hingga mesra.
*Masukkan santan, serai serta kerisik. Biarkan hingga menggelegak. *Kacau sekali sekala untuk mengelakkan santan menjadi berketul-ketul.
*Setelah menggelegak seketika, masukkan udang. Biarkan hingga kuah pekat dan terbit minyak.
*Sedia untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan